Sunday, November 5, 2017

Reformationsfirande: Ett specialavsnitt i form av ett predikoexperiment med Anna Norrby

Många människor tycker att det är skrämmande att stå och tala inför andra människor.

Många präster tycker att det är lite besvärligt att predika inför andra präster.

De allra flesta präster försöker undvika att behöva predika oförberedd.

Och jag vågar påstå att de flesta människor jag känner skulle tycka att det vore otäckt - minst sagt! - att hålla en oförberedd predikan i ett rum fullt av präster, blivande präster och andra predikoentusiaster. Men så finns det ett fåtal, åtminstone en, som vågar. Anna Norrby är en sådan modig kvinna. Jag och Ida Wreland mötte henne på teologifestivalen i Uppsala i våras. Där genomförde vi, tillsammans med homiletiklärare Anders Göranzon, ett experiment för att undersöka hur bibelsamtal och predikan kan hjälpas åt.
Experimentet gick till som följer: Jag och Ida fick helt oförberedda en bibeltext i knäet. Den samtalade vi utifrån i 15 minuter inför en liten publik. I publiken satt också Anna Norrby och lyssnade fokuserat. Efter de 15 minuternas samtal fick Anna ytterligare några få minuter på sig att skissa fram sin predikan. Därefter predikade hon inför oss allihop. Och det blev lysande! Ett ganska rörigt och trevande samtal blir en predikan om att Jesus kan spränga gränser och göra allting möjligt.

Nu har vi samlat detta experiment till ett 21 minuter långt specialavsnitt där du får höra text, samtal och predikan. Jag tycker att det är något vackert över det här avsnittet. Det speglar sårbarheten i predikosituationen, men också kraften i den och samarbetets potential även för denna uppgift.

//Clara Nystrand

Klicka här för att lyssna på samtal och predikan: Specialavsnitt med Anna Norrby

Eller lyssna som vanligt direkt i din telefon med Acast eller Podcaster.

Från vänster på bilden: Anna Norrby, Clara Nystrand och Ida Wreland.

No comments:

Post a Comment